HR-projecten uitbesteden – raak je energievreters kwijt

HR-projecten uitbesteden – Maak optimaal gebruik van je talenten en bereik resultaten

HR-projecten

We kennen het allemaal: de to-do-lijst omvat inmiddels 5 A-4tjes, onze afdelingshoofden houden ons vooral bezig met ad hoc zaken en die minder leuke taken of ingewikkelde HR-projecten blijven we voor ons uitschuiven. Ondertussen hebben we daar wel een slecht geweten over omdat dat niet geliefde project nu toch eigenlijk echt wel een keer aangepakt zou moeten worden, de collega’s erover zeuren en jij/ de organisatie elke dag een beetje aan geloofwaardigheid inboet.

 

Praktijkvoorbeeld: Functiebeschrijvingen

Dat zaken soms niet van de grond komen, kan verschillende oorzaken hebben: soms is een project gewoon lastig want je weet niet zo goed hoe je het moet aanpakken. Ik noem als voorbeeld even een klassieker uit mijn praktijk: het maken van functiebeschrijvingen. Het lijkt zo makkelijk, tenslotte kun je gebruik maken van het vernieuwde handboek van de museumvereniging. Of als je daar geen toegang toe hebt, zijn er genoeg voorbeelden op internet te vinden of bij collega-musea op te vragen. En toch blijkt het in de praktijk best een klus te zijn.

 

5 redenen waarom ik denk dat je een specialistische taak, bijvoorbeeld het pasklaar maken van functiebeschrijvingen, beter kunt uitbesteden:

  1. Lets face it: functiebeschrijvingen zijn niet sexy. Niemand in de organisatie heeft er zin in om veel tijd aan te besteden. Je lijkt wel aan een dood paard te trekken. En als die klus toch geklaard is, krijg je er zeker niet de-medewerker-van-het-jaar-prijs voor.
  2. Je denkt: dat doe ik er nog wel even bij. Maar in de praktijk blijkt dat niet te werken. Wat heeft voorrang? De vraag van een team waar zich een acute conflictsituatie heeft voorgedaan, het uitzetten van de vacature die zojuist goedgekeurd is of het maken van functiebeschrijvingen?
  3. Stel het lukt je toch, want je hebt discipline, een ijzersterk werkethos en je maakt de beschrijvingen gewoon ’s avonds thuis of in het weekend. Vervolgens stuur je de concepten aan de betreffende leidinggevende en hoor je er wekenlang niets op terug. Je blijft aanjagen. Het kost al weer heel veel energie…ppffff…
  4. Ik heb weleens meegemaakt dat het hele functiehuis-project van begin tot einde (dus inclusief communiceren van de (her)wegingen en bezwaarprocedure) 3 (!) jaar geduurd heeft. Knap eigenlijk, dat het nog wel überhaupt af is gekomen…Niemand kon het woord functiebeschrijvingen na afloop nog horen. Geloof me, dit heeft bergen energie gekost…
  5. Vreemde ogen dwingen. Als je een project zoals het maken van functiebeschrijvingen uitbesteedt krijg je daar heel veel voor terug:

 

Wil jij ook dat je complexe HR-projecten succesvol verlopen en resultaat opleveren?

* VERTROUWEN: het HR-project verloopt volgens het afgesproken tijdspad. Het vertrouwen van de medewerkers neemt toe, je doet immers wat je vooraf beloofd hebt.

* KWALITEIT: de resultaten voldoen aan vooraf afgesproken kwaliteitsnormen. Er kan een beroep worden gedaan op specialistische kennis en ervaring die het museum zelf niet in huis heeft.

* ACCEPTATIE: De onafhankelijke positie van een externe partij zorgt voor vertrouwen en betere acceptatie.

Dat alles bij elkaar maakt dat je van een succesvol HR-project kunt spreken. Dat is goed voor het imago van HR binnen de organisatie en voor het werkplezier van jou en je collega’s. Kun jij ondertussen doen waar je echt goed in bent.

  • Zijn er HR-projecten die maar niet van de grond komen?
  • Of erger nog: zijn jullie al herhaaldelijk ergens aan begonnen en is jullie energielevel inmiddels onder het vriespunt gezakt omdat het maar niet afkomt?
  • Heb je nergens tijd voor en eigenlijk te veel op je boord?
  • Of ontbreekt het je aan die specifieke expertise om een bepaalde klus snel en efficiënt te klaren?

 

Dan wordt het tijd om de energievreters eruit te schoppen!

Ja, ik wil af van de energievreters op mijn werk!

Stuur me vrijblijvend en e-mail en ik neem contact met jou op.

 

Reageren is niet mogelijk