Dol op het kerstpakket – heeft jouw werkgever genoeg voor je over?

Kerstpakket in Nederland is echt een ding

Als Duitse die 20 jaar geleden in Nederland is komen wonen en werken, verbaas ik me altijd een beetje over, hoe belangrijk dit ritueel door Nederlanders gevonden wordt. De psychologische impact van een kerstpakket is groot, omdat er bepaalde verwachtingen mee gepaard gaan. Net zoals bij andere cadeaus ook gaat het om de blijk van waardering en aandacht: heeft de (werk)gever genoeg voor zijn mensen over? Is er genoeg moeite gedaan? Is het cadeau persoonlijk genoeg?

Waarom een kerstpakket en geen bonus of gratificatie?

Het kerstpakket in Nederland is een traditie die goed past bij de consensuscultuur. We zijn graag allemaal hetzelfde in Nederland, en bij een traditioneel kerstpakket wordt dus binnen hetzelfde bedrijf geen verschil gemaakt. Zeker als je populatie binnen een bedrijf heel divers is, kan de invulling hiervan best lastig zijn.

kerstpakket Toch kiest men in Nederland er niet voor om over te stappen naar een kerstgratificatie, zoals dat in Duitsland bijvoorbeeld heel gebruikelijk is. Het “Weihnachtsgeld” dat elk medewerkers al in november uitgekeerd krijgt, kan oplopen tot een heel maandsalaris. Kerst in Duitsland is duur: men geeft elkaar veel en dure cadeaus. De werkgever speelt daarop in. Trouwens ben ik ook even onderzoek gaan doen naar het vakantiegeld: vakantiegeld is in Duitsland niet wettelijk bepaald maar afhankelijk van de cao/ het individuele arbeidsvoorwaardenpakket. In tegenstelling tot de kerstgratificatie is het bedrag beduidend minder dan in Nederland. Dus alles bij elkaar komt het ongeveer op hetzelfde neer, alleen de cultuur gerelateerde accenten verschillen (in Nederland vindt men vakantie belangrijker dan kerst en omgekeerd).

En als we het kerstpakket gewoon afschaffen?

Aan het begin van de millenniumwisseling had de Belastingdienst bedacht om het kerstpakket als loon te beschouwen en er loonbelasting over de waarde te heffen. Dit heeft toen bij veel werkgevers toe geleid, dat ze of stopten met het geven van kerstpakket OF de waarde van het pakket verminderden. Blijkbaar leidde dit tot veel protest bij de werknemers. Toen het vanaf 2004 weer belastingtechnisch voordelig was om een kerstpakket te geven, werd hier uitbundig gebruik van gemaakt. In 2006 was zelfs sprake van een “recordaantal kerstpakketten” in Nederland.

Kerstpakket trendgevoelig?

Naast het klassieke kerstpakket dat bestaat uit (luxe) etenswaar en vaak 1 non-food artikel, zijn er ook altijd trends. Afhankelijk van de organisatiecultuur zal een onderneming met een innovatieve cultuur en populatie gevoeliger zijn om trends te volgen. Rond 2010 was het bijvoorbeeld helemaal hot om voor een “groen” kerstpakket te kiezen. De inhoud van het kerstpakket moest biologisch zijn en duurzaam (dus goed voor mens en milieu). Het verhaal achter een artikel was belangrijk. Overheidsinstellingen bleken hier bijzonder gevoelig voor te zijn.

Daarnaast werd het populair om de waarde van een kerstpakket aan een goed doel te geven. Erg doorgezet heeft deze trend zich niet, want de fun-factor ontbreekt. De meeste mensen geven toch de voorkeur aan een tastbaar cadeau, de verrassing die daarbij hoort en het feit dat je het mee naar huis kunt nemen.

Wat is populair in 2017?

Wij zitten op het toppunt van individualisering en daarom staat keuzevrijheid hoog in het vaandel. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld tegoedbonnen ingevoerd. Het is trendy om werknemers zelf te laten kiezen wat ze graag willen: online-shopping, cadeaubonnen, doneren aan een goed doel, halal-pakket. Wat ik dit jaar ook veel tegenkwam zijn kerstpakketten met wellness producten of producten van het merk Rituals. Een handige manier om in te spelen op werkstress en burn-out…

Betaal je als werkgever belasting over de waarde van het kerstpakket voor je medewerkers in loondienst?

Kerstpakketten vallen onder de werkkostenregeling. Een werkgever mag 1,2% van de totale loonsom belastingvrij besteden aan verstrekkingen voor werknemers. Wat hieronder valt, kun je het beste opzoeken op de site van de Belastingdienst. Maar in principe geldt dus, dat je een kerstpakket belastingvrij mag geven.

Hoe zit dat met vrijwilligers?

Mag je vrijwilligers zonder fiscaal gedoe een kerstpakket verstrekken? Voor vrijwilligers geldt dat zij belastingvrij een vergoeding mogen ontvangen van maximaal 150 euro per maand of maximaal 1500 euro per jaar. Alles wat daarboven gaat, ziet de Belastingdienst in principe als vergoeding waarover loon- en inkomstenbelasting wordt geheven.

Hoe doen jullie dat? Kiezen jullie voor een traditioneel pakket voor iedereen om de samenhorigheid te benadrukken of gaan jullie voor trendy en individuele keuzemogelijkheden? Ik hoor het graag.

Voor nu, wens ik je een fijne kerst!

(met of zonder kerstpakket 😉 )

Reageren is niet mogelijk