3 Tips hoe je rituelen positief kunt inzetten in je organisatie

Omdat ik vandaag jarig ben (hoera!): over rituelen gesproken…

rituelen in organisaties

Zo een verjaardag is nou bij uitsteek een goed voorbeeld voor rituelen. Waarschijnlijk sta je er weinig bij stil: de Nederlandse verjaardag verloopt volgens een vast draaiboek: bijvoorbeeld is het vrij duidelijk wie je hoort uit te nodigen: namelijk familie en eventueel vrienden. Ook is er een volgorde van wat je te eten en te drinken aanbiedt: eerst koffie/thee en één stuk gebak, daarna een borrel/drankje en een hapje. Bij binnenkomst feliciteer je iederéén met de jarige door een hand te geven en/of te zoenen. In 9 van de 10 gevallen heb je dan langs een kring van stoelen gelopen. Er is een “common sense” over op welk tijdstip zo een verjaardag hoort te beginnen en ook weer eindigt. Het geven van cadeautjes, ophangen van slingers en het zingen van hét lied maken het ritueel compleet.

 

Het voordeel van rituelen is evident:

Iedereen (die bij de gemeenschap hoort) weet wat hij/zij moet doen. Dat is enorm efficiënt. Je hoeft dus niet veel te communiceren en bent toch gemakkelijk op elkaar afgestemd. Dat geeft een prettig gevoel en kost weinig energie. Doordat je de ervaring samen met een groep mensen deelt (de ingewijden), schept het ook een onderlinge band.

 

En daarmee kun je ook gemakkelijk de nadelen van een ritueel beschrijven: als je de regels niet kent, weet je niet wat je moet doen. Je valt buiten de boot. Ook kun je dingen “verkeerd” doen. Je kunt je buitengesloten voelen. En als je het een keer anders wilt aanpakken, stel je vast dat de gemeenschap aan de traditie gaat vasthouden: “Zo doen wij dat hier.”

 

Elke gemeenschap, elke cultuur, elk land, kent zijn eigen rituelen en tradities

Natuurlijk geldt dit ook voor organisatieculturen. Het volgende lijstje (Is lijstjes maken een ritueel? ;-)) met een opsomming van “de 100 belangrijkste Nederlandse rituelen” heb ik op internet gevonden. Omdat het zeker niet volledig is, zal niet iedereen alles als gangbaar ritueel herkennen. Zelf mis ik fietsen en kamperen op de lijst ;-). Wat mis jij?

 

 1. Pakjesavond, Sinterklaas
 2. Kerstboom zetten, Kerstmis
 3. Vrijmarkt, Koninginnedag
 4. Oliebollen, Oud en Nieuw
 5. Eieren, kleuren Pasen
 6. Raad van Elf, Carnaval
 7. Beschuit met muisjes, Geboorte
 8. Kaarsjes uitblazen, Verjaardag
 9. Sint-Maartenzingen
 10. Haring happen
 11. Luilak, Pinksteren
 12. Stamppot eten
 13. 4 & 5 mei vieren
 14. Suikerfeest, Ramadan
 15. Abraham zien
 16. Moederdag, Vaderdag
 17. Driekoningenzingen
 18. Palmpaasoptocht
 19. Schaatsen en IJspret
 20. Kermis
 21. Naar de markt
 22. Erwtensoep
 23. Drop
 24. Speculaas
 25. Biertje drinken
 26. 1 aprilgrap
 27. Dauwtrappen Hemelvaart
 28. Nederlandse taal en Dialect
 29. Naar de kerk gaan
 30. Circus
 31. Koffiedrinken
 32. Gilden
 33. Oranje versieren, Voetbal
 34. Fietscultuur
 35. Ringen wisselen, Huwelijk
 36. Prinsjesdag
 37. Klederdracht
 38. Samen naar de kroeg
 39. Peperkoek
 40. Draaksteken Beesel
 41. Sunderklaas Waddeneilanden
 42. Valkerij
 43. Reuzencultuur
 44. Valentijnsdag
 45. Hard werken
 46. Pannenkoeken
 47. Kolven
 48. Kaas
 49. Allerzielen
 50. Fierljeppen
 51. Op vakantie gaan
 52. Elfstedentocht
 53. Broodje Pom
 54. Meidenmarkt Schoorl
 55. Carbidschieten
 56. E-mails lezen
 57. Verhalen vertellen
 58. Keti Koti
 59. Bloemen- en fruitcorso
 60. Offerfeest
 61. Mariaverering
 62. Jenever
 63. Shantykoren
 64. Midwinterhoorn blazen
 65. Vrijgezellenavond
 66. Kaatsen Friesland
 67. Bidden voor het eten
 68. Kaarsje aansteken bij een heilige
 69. Chinees drakenfeest
 70. Holi en Phagwa
 71. Frietje met …
 72. Klootschieten
 73. Zuinig zijn
 74. Besnijdenis jongens
 75. Nijmeegse vierdaagse
 76. Spelletjes spelen
 77. Thuis opbaren, Dood
 78. Spreekwoorden
 79. Draaiorgelmuziek
 80. Filerijden
 81. Beugelen
 82. Processies
 83. Hagelslag
 84. Passiespelen Tegelen
 85. Limburgse vlaai
 86. Vee- en paardenmarkten
 87. Jom Kippoer
 88. Rouwmonumenten langs de weg
 89. Islamitisch Nieuwjaar
 90. Nasi Bami
 91. Warme chocolademelk
 92. Volksdans
 93. Dierendag
 94. Maria biscuit
 95. Gay Parade
 96. Bijgeloof
 97. Grote schoonmaak
 98. Eerste Communie
 99. Rosj Hasjana en Divali
 100. 8 Uurjournaal kijken

 

 

Hoe kun je de voordelen van een ritueel (efficiënt, prettig gevoel, kost weinig energie en schept een onderlinge band) in een organisatiecontext benutten?

 

 

Als Profile Dynamics consulent werk ik veel met drijfveeranalyses in organisaties. Eén van de zeven waardesystemen van de Profile Dynamics analyse (PD) is het paarse waardesysteem. Paars staat voor verbinding, cohesie, loyaliteit en veiligheid. In deze context zijn tradities en rituelen instrumenten die door mensen met een paarse drijfveer omarmd worden. “Met elkaar houden we ons staande” is een belangrijke houding van een paars getinte organisatiecultuur. Familiebedrijven zijn bij uitsteek een voorbeeld hiervan: Men is gehecht aan het oude vertrouwde, het bedrijf ontleend zijn bestaansrecht aan een traditioneel kwaliteitsproduct en in bedrijfsvoering en manier van doen is in de loop der tijd zo min mogelijk veranderd.

 

“De Nederlandse familie” (het koningshuis) is een ander goed voorbeeld om de essentie van het paarse waardesysteem te illustreren: loyaliteit, ‘vaste momenten’, rituelen, eer en traditie staan hoog in het vaandel. Daarnaast is men trots op hetgeen bereikt is vanuit het verleden. Mensen met een voorkeur voor het paarse waardesysteem gaat om het totaal en daarmee is er minder behoefte om zich als individu te doen gelden. Tenslotte wemelt van de ‘ongeschreven regels’.

 

organisaties en tradities

 

Hier mijn drie tips over hoe je rituelen positief kunt inzetten in je organisatie:

 

 • Zet bewust rituelen die zich in het verleden bewezen hebben in als er roerige tijden zijn in je organisatie (veranderprocessen, verbouwingen, verhuizingen, reorganisaties). Door stil te staan bij het verleden en wat de organisatie tot nu toe bereikt heeft, zorg je voor vertrouwen in de toekomst. Door gezamenlijk deel te nemen aan een ritueel ontstaat cohesie en meer veiligheid. Ook kun je nieuwe rituelen (laten) bedenken en invoeren die de gewenste verandering ondersteunen. Wees je wel bewust van, dat het invoeren van nieuwe rituelen tijd kost en volharding.

 

 • Als je organisatie vooral in de toekomst leeft en de heersende cultuur gericht is op innovatie, verandering en creatieve denkkracht, probeer dan middels een ritueel aandacht te besteden aan het nu en aan behaalde successen in het verleden. Organisaties die vooral op morgen gericht zijn, vergeten vaak te evalueren en van het verleden te leren. Rituelen kunnen hierbij helpen.

 

 • Is je organisatie nog jong, heb je een nieuwe afdeling of een nieuw team? Gebruik dan de kracht van vast momenten om voor een sfeer te zorgen van geborgenheid, vertrouwen en trots op de organisatie.

 

Wil je meer weten over het inzetten van rituelen in je organisatie of over Profile Dynamics? Bel me of stuur me een e-mail.

 

Groeten van de jarige Job,

 

Reageren is niet mogelijk